Kun sietokyky ylittyy
Traumaattiset muistot voivat tallentua mieleen ja kehoon kuvina, tunteina tai erilaisina aistimuksina. Traumakokemuksiin liittyvät muistot voivat olla eri tavoin irrallisina muista arkielämän muistoista.
Arkielämä hankaloituu
Traumatisoituminen voi ilmetä erilaisina psyykkisinä ja somaattisina oireina ja ongelmina. Oireet voivat ilmetä epätavallisen voimakkaina ja yllättävinä, ja ne voivat hankaloittaa arkielämässä toimimista ja tärkeitä ihmissuhteita. Oireiden kanssa elämiseen kehittyy monenlaisia selviytymiskeinoja, joista osa saattaa hankaloittaa toimimista oman elämän eri osa-alueilla.
Lapsuuden aikaan
Traumapsykoterapia toimii hoitomuotona myös lievempiin kiintymyssuhdevaikeuksiin. Aikuisena elämän tyytyväisyyttä voi lisätä se, että saa käsitellä lapsuuden aikaisia kiintymyssuhteiden vaikeuksia. Omien kokemusten työstäminen voi myönteisesti lisätä omaa kykyä olla ihmissuhteissa ja vanhempana.
Turvallisesti terapeutin kanssa
Asiakkaalla ilmeneviä oireita ja traumakokemuksia käsitellään terapiassa turvallisesti yhdessä terapeutin kanssa. Etenemistavat ja -tahti ovat yksilöllisiä, ja niitä arvioidaan aina yhdessä asiakkaan kanssa läpi koko työskentelyn. Työskentely aloitetaan yhdellä tai muutamalla arviointikäynnillä, joiden jälkeen sovitaan sitoutumisesta pidempään työskentelyyn. Terapeutilla on keho-suuntautuneen traumapsykoterapian koulutus, ja sensomotorinen työskentely on osa psykoterapiaa. EMDR-menetelmää voidaan hyödyntää kokemusten käsittelyssä tarpeen mukaan.
Kohti eheämpää kokemusta
Traumapsykoterapia on aina vuorovaikutteista ja yhteistä tekemistä. Siinä otetaan huomioon ihmisen kokemusten monet tasot: tunteet, ajatukset, mielikuvat ja kehon aistimukset. Terapiatyöskentelyssä tavoitellaan sitä, että muistoista syntyisi eheämpi kokemus ja kertomus, ja elämää vaikeuttavat oireet lieventyisivät.